2. May 2018

State-of-the-art ijsbreken & onderzoeksschip voor Australië wordt in juni te water gelaten

Het Antarctic Supply and Research Vessel (ASRV) dat op dit moment wordt gebouwd door Damen Shipyards Galati zal in juni te water gelaten worden, waarna de outfitting op tijd klaar zal zijn voor de proefvaart eind volgende jaar. Als ze dan uiteindelijk in dienst gesteld zal worden, als de ASRV Nuyina, in 2020 is ze het meest geavanceerde schip van haar type ter wereld. De klant is DMS Maritime, een bedrijf van de Serco Group Plc, die op hun beurt een contract hebben met de Australische overheid om het schip op te leveren, te opereren en te onderhouden voor de Australische Antarctic Division (AAD).

Voor Damen biedt de ASRV een unieke kans om een product te ontwikkelen dat helemaal nieuw is in het Damen portfolio. Daarbij kan Damen gebruik maken van jarenlange ervaring in het ontwerpen en bouwen van marineschepen voor de Koninklijke Marine en het management van zulk soort complexe projecten. Daar bovenop kan Damen bouwen op de kennis van ijsbrekers aanwezig binnen design- en engineeringpartner Knud E. Hansen. Deze combinatie heeft de Australische overheid overtuigd om Damen te kiezen als hoofdaannemer. Door Damen te kiezen onderschrijft de Australische overheid een launching customer aanpak om samen met Damen het hoogst haalbare te realiseren voor hun nieuwe ijsbreker.

De ASRV wordt ontworpen en gebouwd volgens de hoogst mogelijke standaarden. Bovenop haar onderzoekstaken in de Zuidelijke Oceaan vereist het missieprofiel van de ASRV ook dat ze de twee Australische Antarctische stations in de wintermaanden van voorraden voorziet, wanneer vliegtuigen niet meer veilig naar Antarctica kunnen vliegen. Dit betekent dat het schip een 9000 nm lange reis zal maken van de basis in Hobart, waarbij het schip 30 dagen per jaar als ijsbreker zal werken om de kust te bereiken, en nog eens 30 dagen per jaar door zal brengen bij het station in temperaturen van gemiddeld -30°C. Vanwege de afgelegen en ontoegankelijke ligging van de vaargebieden moet het schip in staat zijn om zelfstandig te overleven met wel 148 man personeel aan boord, en dat voor zes maanden lang in het geval het schip ingesloten raakt in het ijs.

Dit soort eisen maakt de ASRV een bijzonder complex schip. Bijvoorbeeld de romp moet de concurrerende eisen van zeegang en ijsbreken verenigen en heeft daardoor onder de waterline een aantal features die je bij conventionele schepen niet zult vinden. Het schip moet ook bijzonder sterk zijn, waarbij de staalplaten in de boeg tot wel 80mm dik zijn. In een notendop zal het schip voldoen aan de eisen van Ice Class PC3 voor operaties gedurende het hele jaar in tweejarig ijs met meerjarige ijsinsluitsels.

De ASRV Nuyina moet ook voldoen aan extreem zware ecologische en milieutechnische eisen voor het varen in een ongerepte omgeving. In het bijzonder waar het alles betreft wat het schip verlaat, zelfs het onderwatergeluidsprofiel wordt geminimaliseerd. Zowel voor het leven in de zee als voor de onderzoekstaken is dit van belang. Het reduceren van het geluidsprofiel wordt geholpen door de hybride voortstuwing van het schip.

De CEO van Serco Asia Pacific, Mark Irwin, legt uit waarom zij voor Damen hebben gekozen: “Het is een toonaangevende scheepswervengroep, met een sterke internationale aanwezigheid en een bewezen track record waar het betreft het maken van complexe schepen zoals onderzoeksschepen, hydrografische schepen, marineschepen en ijsschepen. Daarbij opgeteld hebben Damen en Serco een sterke samenwerking opgebouwd gedurende de afgelopen tien jaar, waarbij Damen meer dan 40 schepen heeft geleverd voor ondersteuning van maritieme operaties in Australië en het Verenigd Koninkrijk.”

Damen Sales Director Asia Pacific, Roland Briene, voegt hier nog aan toe: “Door gebruik te maken van de diverse vaardigheden binnen onze organisatie zijn we in staat geweest om een samenhangende en volledige projectuitvoering aan te bieden en op te leveren. Het in Denemarken gevestigde Knud E. Hansen heeft het concept- en aanbestedingsontwerp gemaakt, terwijl de engineering en project management juist door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) in Vlissingen, Nederland, wordt uitgevoerd. De bouw en outfitting wordt gedaan bij Damen Shipyards Galati in Roemenië.”

AAD’s programma heeft als doel om de Australische onderzoeks-, strategische, milieutechnische en economische belangen te bevorderen in de Zuidelijk Oceaan en op Antarctica. Het programma is gericht op het ontwikkelen van excellentie in rentmeesterschap, klimaatonderzoek en de studie van zowel terrestrische als mariene ecosystemen.

Placeholder

Interested in a conversation?

Contact Damen Naval and get in touch with the experts in field